Just ara que acabem el mes d’agost i, amb això, les taaant llargues vacances d’estiu dels més petits de la casa. En breu, i sense adonar-nos-en, ens trobarem immersos en un nou curs escolar, una altra vegada en els horaris i els costums i, com no, les presses que sempre ens acompanyen des de setembre fins a juny. Amb aquest inici del nou curs, també ens toparem amb la rutina, les activitats diàries obligatòries i, sobretot, amb la lluita quotidiana de com aconseguir que els nostres fills compleixin amb els horaris i tasques establerts i que són tan necessaris.

Com sabem, els éssers humans som animals de costums, les quals solem realitzar cada dia de forma repetitiva. Així mateix, aspectes com l’hora a la qual ens aixequem, l’hora de menjar o quan ens dutxem són algunes d’aquestes pràctiques. No obstant això, quan s’inicia el període de vacances tots aquests hàbits es trenquen i solem entrar en un moment de llibertat i pocs límits en general. 

Els nostres fills han estat durant diversos mesos despertant-se a les tantes, anant a dormir tard veient la tele o jugant, així com estant tot el dia en el sofà, la piscina o la platja i, ara que s’acosta l’inici de curs és hora de començar a recompondre de nou aquestes rutines per les quals tant lluitem durant la resta de l’any. Per a poder superar amb èxit aquesta etapa que a vegades se’ns fa tant farragosa, es recomana que de tornada a la rutina i les tasques habituals s’iniciï abans del començament de les classes i el nou curs. El fet d’iniciar aquesta tornada a la rutina abans que els horaris i les presses ens estrenyin, ens ajudarà a poder dur-ho a terme amb més calma i, sobretot, major paciència envers els nostres fills.

A més, tal com vam fer en el seu moment, el millor és començar a poc a poc, és a dir, anar introduint les tasques i horaris de forma gradual perquè el canvi sigui el més suportable i progressiu possible. Això, ajudarà l’adaptació dels nostres fills, a més d’afavorir una bona convivència entre tots alhora que tornem als nostres costums habituals. 

El més recomanable, és realitzar aquesta nova presa de contacte amb les rutines començant per les bàsiques, aquelles que des de petits els hem inculcat: les relacionades amb alimentació, somni i higiene. Així, podem començar amb l’hora d’anar a dormir, les hores de desdejuni, menjar i sopar, així com el moment de la dutxa. De forma progressiva, anirem afegint les altres tasques i activitats de la vida diària, fins a arribar als horaris i costums habituals.

Un altre dels trucs que ens podrien ajudar a fer més fàcil i suportable la nostra immersió –de nou- en les rutines, és fer ús del Principi de Premack, el qual indica que relacionar una conducta agradable amb una altra de menor grat o poc freqüent, provoca un augment de la qual es realitza amb menor freqüència. És a dir, poder combinar tasques que resulten pesades i avorrides per als nostres fills, amb altres activitats del seu grat, és a dir, més positives i lúdiques. Un exemple seria, poder acordar amb ells que quan acabin de dutxar-se (tasca poc agradable per a ells) jugarem a algun joc que els agradi molt (tasca positiva o agradable).

Dit això, us animem que inicieu ja aquesta nova entrada a la vostra rutina habitual, fent-ho amb molta paciència. 
Com sempre, esperem que les nostres recomanacions us siguin de gran utilitat.

Recommended Posts